1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Промоционална програма на ЕК рекламира традиционни български продукти

Промоционална програма на ЕК рекламира традиционни български продукти

„Освободете вкуса” стимулира увеличаване на потреблението

Популяризираме шипковия мармалад, компота от праскови и печената белена капия. Рекламата ще стане благодарение на промоционалната програма „Освободете вкуса”. Договорът по третата национална промоционална програма бе подписан днес,9 ноември, между Държавен фонд „Земеделие” и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

„Освободете вкуса” е насочена към вътрешните пазари на Германия, Полша и Румъния и е на стойност близо 3 млн. евро за тригодишния период на изпълнение. Традиционните български продукти ще бъдат рекламирани с телевизионни клипове, статии в печатни издания и презентации в специализирани панаири и изложби.

Програмата стимулира увеличаване на потреблението и активното запознаване на целевите групи потребители с разнообразието на преработените плодове и зеленчуци. Половината от бюджета на проекта се финансира от ЕС, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20% от средствата.

Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а документите се подават всяка година в срок до 30 ноември (1-во представяне) и до 15 април (2-ро представяне).

Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това – изпратени за одобрение от комисията. Договорите се сключват с Разплащателната агенция до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.