1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Промяна на Закона за храните подготви МЗХ

Промяна на Закона за храните подготви МЗХ

Директните доставки на земеделски продукти и храни са в интерес не само на производителите, но и на потребителите

Министерство на земеделието и храните подготви промени в Закона за храните. Внесеният законопроект създава ясна и стабилна законова основа за издаване на наредбата, а прилагането й се  гарантира с адекватни санкции.

Европейското законодателство в областта на безопасността на храните предоставя възможност на държавите – членки да създадат национални правила, регулиращи директните доставки на малки количества суровини и храни от животински произход до крайния потребител. България е една от държавите членки, които още не са се възползвали от тази възможност.

Важен проблем на земеделските производители във всички държави – членки на ЕС, е големият дисбаланс между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на хранителните продукти. Един от начините за преодоляване на този дисбаланс е откриването на възможности на производителите на животински продукти да ги доставят директно на крайни потребители. По този начин се елиминират излишните звена в хранителната верига, което води до повишаване на изкупните цени и осигурява достойно заплащане на фермерския труд.

Директните доставки на земеделски продукти и храни са в интерес не само на производителите, но и на потребителите. Те им осигуряват  по-богат избор от хранителни продукти, традиционни за съответния регион, със специфични качествени и вкусови характеристики. Наред с това потребителите получават хранителните стоки на по-достъпни цени, които кореспондират на доходите в съответния регион. Правилата на наредбата гарантират на консуматорите, че производителите, на които са се доверили, им доставят хранителни стоки, отговарящи на хигиенните стандарти на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.