Площите с ръж у нас стават все по-малко
Ръженият хляб е много полезен за хора със сърдечни проблеми и диабет. Съдържа по-малко глутен, и в същото време - много повече витамини, в сравнение с белия пшеничен хляб. Въпреки това, в много земеделски райони на страната ни ръжта вече е забравена култура.
Площите с ръж у нас стават все по-малко. По официални данни през 2012 г. в цялата страна са били засяти едва 60 хиляди дка. Въпреки завишената консумация на ръжен хляб, зърнопроизводителите не включват културата в сеитбооборотите си. Причините: по-ниски добиви в сравнение с новите сортове пшеници, по-ниски изкупни цени и трудна реализация. Всичко това води до отхвърлянето на ръжта като основна житна култура.
Затова, дори при завишен потребителски интерес към консумацията на ръжен хляб, веригата - зърно - брашно - хляб, се къса. Защото хлебопроизводителите не търсят и не заявяват количества от тази култура. Друг е въпросът при минималното производство на ръж в страната ни, доколко наистина ръжен е ръженият хляб в магазините?
Автор : Валери Станев