1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Русия постави условията си за отмяната на забраната за внос на зеленчуци

Русия постави условията си за отмяната на забраната за внос на зеленчуци

Забраната бе въведена във връзка с нарастването на броя на зарази с ешерехия коли

Русия ще допусне на своя пазар зеленчуковата продукция от европейските страни, само след като ЕС предостави данни за източника на инфекцията, механизма за предаването й и географската локализация. Ръководителят на Роспотребнадзора Генадий Онищенко подчерта, че "условията, при които ще бъде снета забраната, са: установяване на причинителя на инфекциозното заболяване и причината за заразяването, факторите за предаването (хранителни продукти, вода и др.), а също и установяване на контрол над епидемията от стомашно-чревна инфекция и прекратяване на новите случаи на заразяване", съобщи ИТАР-ТАСС.

Русия очаква от компетентните официални власти на национално или европейско равнище официално потвърждение, че тези условия са изпълнени. По-рано ЕК поиска Русия да отмени незабавно забраната за внос на зеленчуци от страните на ЕС, въведен във връзка с нарастването на броя на зарази с ешерехия коли.

Според официалния представител на руското външно министерство Александър Лукашевич, "това е естествена защитна мярка". "Никой не иска да боледува", подчерта Лукашевич. "Това е много сериозен прецедент и е естествено, че всяка държава ще защитава своя пазар".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.