1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Русия въвежда забрана за внос на някои видове селскостопанска продукция от Египет

Русия въвежда забрана за внос на някои видове селскостопанска продукция от Египет

Според данните на Европейския съюз египетски семена са довели до избухването на острата чревна инфекция Е.коли в Европа

Русия въвежда забрана за внос на някои видове селскостопанска продукция от Египет, в частност на семена, които според данните на Европейския съюз са довели до избухването на острата чревна инфекция Е.коли в Европа, съобщи руският главен санитарен лекар Генадий Онишченко, цитиран от Интерфакс и Агенция "Фокус".

"Ние също въвеждаме до второ нареждане забрана за внос и продажба на територията на страната на някои видове продукция от Египет”, посочи Онишченко. Забраната се разпространява върху кълнове на репички, кълнове на цвекло, бобови растения – почистени, неочистени, пресни и замразени.

Същвременно 8 държави от ЕС очакват решение на руската санитарна служба за възобновяване доставките на свежи зеленчуци на руския пазар, съобщи директорът на „Роспотребнадзор" и главен санитарен лекар на страната Геннадий Онищенко.

"От 12 държави на четири вече сме разрешили", каза той. Документи за подновяване вноса на зеленчуци в Русия са подали Чехия, Полша, България, Унгария, Латвия, Литва, Италия и Гърция.

Руската страна е имала готовност да даде "зелена светлина" на вноса от Полша и Чехия. От Чехия обаче дошла информацията за заразена бутилирана вода, а при Полша има проблем със списъка на лабораториите, които трябва да потвърдят безопасността на продукцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.