1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Събирането на гъби и билки набира популярност в Смолянско

Събирането на гъби и билки набира популярност в Смолянско

Според гъбарите горите в момента са пълни с хора, а причината е кризата и голямата безработица

Голям интерес към събирането на гъби и билки наблюдават в Смолянско, установи проверка в пунктовете за изкупуване информира радио „Фокус” – Смолян. От видовете гъби, срещащи се в региона, в момента се изкупуват майска гъба и смръчкула. От билките, пунктовете събират основно иглика. Според брокерите интересът на хората към събирането на гъби и билки е огромен в сравнение с предишни години. За килограм майска гъба в момента плащат 6 лв., а за смръчкула цената е двойна – 12 лв.

Нарастването на популацията на диворастящите деликатеси тепърва започва, заради което все още се носят оскъдни количества – до 2-3 кг и то от опитни гъбари. Според брокерите с повишаване на температурите популацията рязко ще се увеличи. Ще се изкупува и челядинка, чиято цена тази година ще е висока заради липсата на големи количества през последните три години. Според гъбарите горите в момента са пълни с хора, а причината е кризата и голямата безработица. Конкуренцията ще е сериозна, категорични са и берачите на диви гъби. По думите им в момента гъбарите са повече от гъбите, като на едно място се засичат по 15- 20 души.

През 2010г. се наблюдава и голям интерес към събирането на лечебна иглика. Цените на билката са високи – 1,40 лв. за килограм сурова и 9 лв. за килограм суха иглика. В Смолянско се срещат най-големите находища на защитеното растение. Разрешителното за изкупуване, издадено от РИОСВ – Смолян, е за 400 кг сух цвят. Досега интересът към игликата е бил много слаб, но тази година от нея се изкупуват количества на чували.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.