1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. САЩ критикуват ЕС заради ГМО

САЩ критикуват ЕС заради ГМО

Снимка:

Съединените Щати са основният световен доставчик на ГМО-фуражи

Американското правителство подложи на остра критика предложението на Европейската комисия за национални забрани на генно модифицирани култури. Според Вашингтон това противоречи на идеята за общ пазар на Стария континент.

Европейската комисия има намерението да предостави на националните правителства правото да забраняват използването на ГМО на своя територия, дори когато съответната култура е одобрена от Брюксел, след като е доказано научно, че тя не вреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. Главният преговарящ от американска страна, Майкъл Фромън, нарече търговските ограничения "анти-конструктивни". Съединените Щати са основният световен доставчик на ГМО-фуражи.

При преговорите с Европейския съюз те настояват за по-бързи процедури за издаване на разрешителни. Вашингтон не иска да има и ненаучни търговски пречки. Във връзка с това Земеделското министерство на САЩ цитира решение на Световната търговска организация от 2006 година, според което национални забрани за употреба на ГМО, които не са аргументирани с научни данни, представляват нарушение на международните търговски правила.

Припомняме, че ЕС разреши вноса на 19 генномодифицирани разновидности на царевица, соя, рапица и памук. Разрешение е издадено и за два вида карамфили. За десет от 19-те култури са издадени нови разрешителни, за останалите са подновени досегашните, съобщи Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.