1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Сайт с информация за над 14 хиляди хранителни стоки, продавани в Швейцария, пусна Техническият университет в Лозана

Сайт с информация за над 14 хиляди хранителни стоки, продавани в Швейцария, пусна Техническият университет в Лозана

Информацията е достъпна на трите официални езика в Швейцария

Сайт с информация за над 14 хиляди хранителни стоки, продавани в Швейцария, пусна Техническият университет в Лозана. В бъдеще данните ще бъдат използвани за създаване на приложения за мобилни телефони, които да улеснят потребителите при избора на продукти.

Все повече хора искат да се хранят здравословно. Понякога етикетите, поставени върху храните, не дават достатъчно информация, смятат учените. Затова те са създали база данни, в която до момента са събрани над 14 хиляди храни, предлагани в търговската мрежа на страната.

Достъпът до интернет-страницата е безплатен и всеки може да провери какво точно има в продукта, който е закупил. Информацията е достъпна на трите официални езика в Швейцария – немски, френски и италиански – както и на английски. Освен това потребителите имат възможност да добавят нови продукти и да правят корекции на вече предоставените данни.

Съществува и тестова версия на приложение за смартфони, създадено въз основа на базата данни. С помощта на камерата на телефона се сканира баркода на опаковката и на екрана излиза информация за съдържанието, например колко захар и сол има в продукта. В бъдеще приложението ще може да предложи по-здравословна алтернатива, като покаже продукт с по-малко захар например. Така потребителят няма да губи време, сравнявайки опаковките на различни храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.