1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще има нов закон и нова лаборатория за храните

Ще има нов закон и нова лаборатория за храните

Снимка:

Интер Експо Център – София организира дискусия по проблемите на хранително-вкусовата индустрия

Работна закуска с представители на медиите, браншовите организации в хранително – вкусовата промишленост и Хорека сектора и представителите на изпълнителната власт организира и проведе Интер Експо Център – София. В качеството си на дългогодишен организатор на международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд и Дринк и СИХРЕ той е постоянен партньор на браншовите асоциации в сектора.

Работната закуска се проведе по традиция седмица преди началото на предстоящите изложби (6 – 9 ноември 2013 г.), посветени на хранително-вкусовата индустрия и Хорека сектора. Целта й, с която обичайно се прави, беше да постави въпросите на бизнеса пред ресорните институции за предприемане на адекватни политики и решения.

Водещи теми на дискусията бяха възможните и необходими промени в Закон за храните и неговите нормативни рамки, както и качеството на храните в All inclusive офертите у нас. Участници в Работната закуска бяха Георги Георгиев - председателят на Национална Асоциация Хотел, Ресторант, Кафетерия, д-р Светла Чамова – изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, д-р Асен Желязков – изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Диляна Славова – председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, Марияна Кукушева – председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, представители на Българската агенция по безопасност на храните и ресорни журналисти от електронни и печатни медии.

Министерството на земеделието и храните започва работа по изграждането на единна независима референтна лаборатория за контрол на качеството на храните, обяви по време на дискусията с представители на браншовите организации от хранителната индустрия и журналисти зам.-министър Явор Гечев. В новата лаборатория ще се проследява пътя на всички храни до потребителя, независимо от това къде и как се произвеждат, уточни той.

След Нова година ще заработи и цялостна нова система за проверка на всичко, което влиза в страната ни, окачествено като рисков продукт. Ще се проверяват не само количествата, но и качеството, страната на произход, както и проби за ГМО, съобщи още Гечев. В момента работят много лаборатории, като 10 от тях, към Българската агенция за контрол на храните (БАБХ), са национални, регистрирани и като референтни. Целта да се създаде нова голяма национална референтна лаборатория към структурите на МЗХ и тя да бъде напълно независим, по думите на Гечев орган, в който да влиза втората проба.

В новия Закон за храните, чието изготвяне предстои, изискването на браншовите организации е родното производство на храни да не се товари с нормативни изисквания от ЕС, а само със специфичните за България регламенти беше адмирирано от зам.-министърът. „Фен съм на законите, в които пише толкова, колкото е необходимо“, обяви Явор Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.