1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Скандалът с необявеното съдържание на конско месо предизвиква дискусии за безопасността на храните в Европа

Скандалът с необявеното съдържание на конско месо предизвиква дискусии за безопасността на храните в Европа

Снимка:

Случаят е едромащабна измама с цел по-високи печалби

Скандалът с необявеното съдържание на по-евтино конско месо в продуктите, които официално са от по-скъпото телешко, за пореден път предизвиква дискусии за безопасността на храните и на веригата на доставки в Европа. В този случай обаче не става въпрос за опасна за човека храна – конското присъства в много национални кухни и се смята за деликатес, а по-скоро за едромащабна измама с цел по-високи печалби, пише "Регал".

Подобни номера едва ли биха изненадали някого в България (спомняте си за 20-годишното замразено месо и разправиите с препакетираните изрезки от салами). Шокът в Европа обаче е голям. Случаят разбива мита за качеството на храната в Европа, което в случая е пожертването в името на цената. Благодарение на общия европейски пазар и на глобализацията производителите успяват да се снабдят с най-евтината в момента суровина, дори и от другия край на континента, че и на света. По пътя тя преминава през складовете на толкова много прекупвачи и доставчици, че накрая следите й се губят, както се губят и гаранциите за качеството и безопасността й.

Историята

Скандалът започна от Ирландия, но постепенно обхвана цяла Европа. В началото му основните провинили се бяха икономичните собствени марки замразени говежди кюфтета за бургери и готови храни на някои вериги, в които ирландската агенция за храните откри следи от свинска и конска ДНК. Все още не е съвсем ясно как и защо властите решават да проверят и за конско, което никой досега не е правил, но се предполага, че някой е подал сигнал. Пренебрежимо малки количества или просто следи от свинско или конско могат да бъдат обяснени с добавките, които производителите тъпчат в месото за евтините асортименти. Проблемът обаче стана сериозен, когато в една от собствените марки замразени кюфтета за бургери на Tesco ирландските власти откриха 29% конско месо. Тогава те допуснаха, че става въпрос за сериозна индустриална измама, и започнаха разследване.

Седмици след началото на скандала все още не може да се установи как конското се е озовало в говеждото, въпреки че е проследено през Холандия и Испания до Полша. Полските власти обаче са установили, че то е напускало уличената кланица, етикетирано като конско, и измамата е осъществена по-нататък по веригата. Междувременно скандалът избухна и на втори фронт – Франция. Британската агенция по храните установи, че в замразена лазаня и спагети болонезе, произведени от френската компания Comigel за веригите Aldi и Lidl, както и за марката Findus, говеждото всъщност е 100% конско месо.

Поръчката на Findus е проследена до производителя Comigel във Франция, който я прехвърля на фабриката си в Люксембург. Тя поръчва месо от френската Maison Spanghero, която купува месото от кипърски търговец, който пък се снабдява от холандския търговец Йан Фаасен. Фаасен вече е бил разследван за измама с конско месо преди няколко години. Тогава разследването установило, че през 2007 г. Фаасен снабдявал френски компании с конско месо от Мексико и Южна Америка, което било етикетирано като немско говеждо. Сега неговата компания Draap (името й, изписано наобратно, означава кон на нидерландски) поръчва месото от румънски кланици. Проверка на румънските власти показва, че то е изнесено от тях като конско.

Френските проверки установиха, че Spanghero е първата компания по дългата верига, която преетикетира конското като говеждо, а Фаасен твърди, че тя, както и производителят на храните от самото начало участват в измамата. Spanghero и Comigel отричат. Comigel произвежда нискобюджетни замразени храни за много компании и вериги супермаркети. Затова и скандалът се разпространи из цяла Европа със скоростта на горски пожар и почти никой не бе пожален. Оказа се, че конското не е само в евтините замразени храни със съмнително качество, а и в замразени продукти на Nestle и в прословутите кюфтенца на IKEA.

Реакциите

Конското по принцип е безопасно за консумация от човека. Еврокомисарят по здравните въпроси Тонио Борг предупреди, че е възможно чрез него в храните да влезе ветеринарното лекарство фенилбутазон, което е потенциално вредно за човека. Той призова 27-те страни членки да направят тестове. След това производителите и търговските вериги започнаха да се оправдават, че не са знаели, обещаха занапред да внимават и заплашиха доставчиците си на месо със съдебни дела. Освен това масово започнаха да изтеглят продукти от търговската мрежа при най-малкото съмнение, че може да съдържа дори следи от конско месо. Властите предложиха затегнат контрол и редовни ДНК тестове, започнаха масови проверки и арестуваха неколцина заподозрени, докато медиите, особено британските, раздухаха масова истерия. На фона на негативната кампания срещу Румъния и България, вихреща се във Великобритания, никой не беше особено изненадан, че Румъния бързо беше посочена като страна на произход. Румънските власти реагираха остро и отхвърлиха всякакви обвинения, заявявайки, че контролът на кланиците е изключително строг и всякакво конско месо е било ясно етикетирано като такова. Според The Grocer румънската асоциация на месопроизводителите ще търси компенсации, ако се окаже, че обвиненията са довели до спад в търсенето на румънско месо.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.