1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слоу фуд се разраства благодарение на икономическата криза

Слоу фуд се разраства благодарение на икономическата криза

Асоциацията е създадена в подкрепа на "доброто, екологично чистото и правилното хранене"

Действията на асоциацията Слоу фуд (Slow Food - Бавно хранене), основана преди 25 години в Италия в подкрепа на "доброто, екологично чистото и правилното хранене", се разрастват благодарение на икономическата криза, твърди създателят на движението Карло Петрини, цитиран от Франс прес и БТА.

Петрини основава Slow Food през 1986 година в района на Торино като реакция на откриването на първите заведения бързо хранене (Fast food) в Италия. Днес организацията има над 100 000 членове в над 160 държави.

"Гражданското общество е толкова заинтересовано от нашите тематики, тъй като в момента сме изправени пред три едновременни кризи: финансова, екологична и енергийна", поясни пред АФП Петрини в кулоарите на второто европейско кулинарно изложение

Евро густо (Euro Gusto), организирано от международното движение в град Тур (Централна Франция). "Ние изразходваме много повече енергия, отколкото произвеждаме и това е особено показателно за храненето: Не може да се произвежда, като се изразходва два пъти повече енергия, земята не е неограничен ресурс", каза той.

"Човешката лакомия съсипа плодородието на почвата, водата, биоразнообразието и в същото време живота на много малки производители", отбеляза италианецът, който бе топло посрещнат на различните щандове, представящи редки продукти, които Slow Food се бори да спаси, като зелето от Лориан (Франция) или шафрана от Талиуин (Мароко).

Целия материал четете в рулрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.