РИОКОЗ - Смолян ще санкционира производителите при повторно констатиране на съдържание на сол в продуктите
Процентът на нестандартни проби хляб и хлебни изделия в Смолян е 29,4% при 8,7% за същия период на 2008г. Това каза директорът на РИОКОЗ - Смолян и председател на Областния съвет по безопасност на храните д-р Мими Кубатева.
Една трета от изследваните по Държавен здравен контрол храни са с отклонения по нормите сол ( в хляба), масленост и захар (в закуските). По време на срещата тя изрази безпокойството си от тези резултати и най- вече от завишеното съдържание сол в хляба. Консумирането на сол в количества, надвишаващи дневните дози, води до голям брой заболявания, сред които и хипертония, посочи тя и препоръча на фирмите да предприемат нужните мерки с цел контрол върху влаганите количества сол в произвежданите продукти.
РИОКОЗ - Смолян ще санкционира производителите при повторно констатиране на съдържание на сол в продуктите, надвишаващо нормите, заложени в технологичната документация.