1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Страната ни може да осигури 800 хил. тона пшеница на Йордания

Страната ни може да осигури 800 хил. тона пшеница на Йордания

Министър Найденов очаква да се сключат бизнес договори между двете страни

България може да изнася зърно за Йордания и да осигури целия внос на зърно в страната. Това се договориха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и държавният министър и министър на земеделието на Хашемитско Кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне. Двамата имаха среща и с министър - председателя на Република България Бойко Борисов. Обсъжданото количество е около 800 хил. тона пшеница, за което може да се сключи договор за директна доставка, поясни министър Найденов. Отделно Йордания има интерес към български ечемик, царевица и фуражи. Българските зърнопроизводители в момента търпят загуби и цената на пшеницата пада, така че, ако имат желание, ще могат да се възползват от тази възможност. От друга страна Йордания ще има сигурност за доставката на зърно. Целта е да бъде сключен дългосрочен договор поне за 5 години, каза министър Найденов.

Министър Хабашне подчерта, че министър Найденов е много активен и работи за развитието на България. Той му благодари за дарението от 100 елена лoпатарa и за помощта за създаването на лаборатория за изследване на пестициди в Йордания, което бе договорено при посещението на министър Найденов в Йордания през месец март т.г. Искаме да насърчаваме износа на България към Йордания и обратно. Можем да внасяме от вас пшеница, ечемик, царевица, а ние имаме зеленчуци и плодове през зимата и най-качествените форми и зехтин, които можем да предложим, каза още министърът на земеделието на Йордания. България вече е започнала износ на пилешко месо за Йордания. Предстои да падне забраната и за внос на агнешко месо.

Министър Найденов и министър Хабашне откриха Българо-йордански бизнес форум, който се провежда в МЗХ. Министър Найденов посочи, че очаква да се сключат договори между бизнеса на двете страни. По този начин се надявам България да стане врата на Йордания към Европейския съюз, а Йордания за нас, врата към арабския свят, каза още министър Найденов.

Двамата министри подписаха Декларация за сътрудничество между двете министерства.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.