1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Световните цени на храните се успокоиха

Световните цени на храните се успокоиха

Очаква се по-добра реколта в Русия и Украйна в сравнение с миналата година, в която сушата повлия негативно на добивите

След 8 месеца на бърз растеж и рекордните стойности през февруари, световните цени на храните изглеждат стабилни. Това заявиха в края на миналата година от Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО).

Воденият от организацията ценови индекс на храните, който представлява кошница от цените на основните хранителни суровини, достигна своя пик от 237.2 през февруари. След мартенския спад индексът се стабилизира на ниво от 232 пункта през април. Това е с 2% под февруарския рекорд, но все пак с 36% над стойността си от април 2010 г.

Според Дейвид Халам, директор на отдела по търговия и пазари към ФАО, именно поевтиняващият  долар и скокът в цените на горивата са тласнали цените на храните нагоре и особено на зърното. Допълващо влияние са оказали сушата в Черноморския регион, както и дъждовете в Австралия.

Световните цени на храните станаха още по-чувствителни след лавинообразните протести, които доведоха до свалянето на режима в Тунис и Египет и се разпространиха в Северна Африка и Средния изток.

Междувременно растящите цени на храните задълбочиха дилемата за монетарната политика в Еврозоната като подсилиха инфлационния натиск във време, в което икономическият растеж далеч не е динамичен.

От ФАО отбелязаха, че при продължаващото силно търсене перспективите за нормализиране на цените зависят до голяма степен от това колко ще се увеличи производството. От организацията са оптимисти и разчитат на повишение на добивите на пшеница с 3.5%. Очаква се по-добра реколта в Русия и Украйна в сравнение с миналата година, в която сушата повлия негативно на добивите.

През април ценовият индекс на зърнените храни достигна ниво от 265 пункта, което е повишение с 5.5% спрямо март и със 71% спрямо април 2010 г. Цените на маслата (олио, зехтин и др.) остават почти без промяна през април, след като спаднаха със 7% предходния месец. Индексът на цените на захарта достигна 348 пункта - 7% по-ниско в сравнение с март и със 17% под януарския рекорд.

 

Етикети ФАО, цени, храни, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.