1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Търговско споразумение между ЕС и САЩ ще е от полза за малките и средните хранителни предприятия

Търговско споразумение между ЕС и САЩ ще е от полза за малките и средните хранителни предприятия

Снимка:

Това се казва в официална позиция на Европейската комисия

Едно търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ би било от голяма полза за малките и средните предприятия (МСП) в сектор хранителна индустрия. Това се казва в официална позиция на Европейската комисия, предава Agra Europe. МСП търпят повече загуби в сравнение с големите в следствие от трансатлантическите търговски бариери. През 2011 г. тези предприятия са произвели 44% от изнесените храни на Европейския съюз и 40% от изнесените напитки на ЕС.

Що се отнася до износа за САЩ, тези компании се съобразяват не само с високите мита, които за млечните продукти например са 139%, но и с други допълнителни бариери, се казва в официалното становище на Комисията. Освен това за МСП в ЕС е трудно да се съобразяват с липсата на съгласуваност в начина, по който държавните лаборатории в САЩ измерват нивата на остатъци от пестициди. Разликите в изискванията между двете страни правят трудно да се прецени дали европейските нива на остатъци на пестициди съответстват с правилата на САЩ или не, пише agrozona.bg.

Освен това европейските износители на чушки и артишок експортират за САЩ при мита с 15% по-високи, отколкото техните конкуренти от държави, които търгуват със САЩ при преференциални условия. Това означава, че ЕС губи значителен дял от пазара. Също така европейски МСП изнасят замразени сладкиши при мито от 6%, което се очаква да бъде премахнато при сключване на споразумението. Продукти, които съдържат крем, не може да бъдат изнасяни за САЩ, защото за чуждите компании е много трудно да се съобразяват с високите изисквания на американските власти.

Досега бяха проведени четири кръга преговори за премахване на търговските бариери между двете страни. Предстоят още преговори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.