1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тайнствените вина на Балканите ще дефилират във Велико Търново

Тайнствените вина на Балканите ще дефилират във Велико Търново

Снимка:

Конкурсът ще се състои от 26 до 28 април 2014 г.

Тайнствените вина на Балканите ще дефилират във Велико Търново от 26 до 28 април 2014 г. в специален конкурс, който цели да популяризира и възроди престижа на забравените с времето традиционни сортове. Събитието се организира от Съюза на енолозите в България.

На 28 април сутринта от 9.00 ч. ще бъде организирана и дегустация със журналисти, където ще бъде обяснено, как трябва да се опитва едно вино и за кои негови качества трябва да се следи за да се даде оценка дали то  е хубаво или не. Освен това организаторите са поканили и винени журналисти от различни страни, които да разкажат покрай виното и за красивата ни страна в своите блогове, вестници, списания и информационни сайтове. Идеята е, че забравените балкански сортове грозде все още имат живот и биха предложили екзотика на пазара, стига да им се обърне достатъчно внимание и да получат шанс. Така например, македонците са на път да смаят Европа с вино от възроден сорт. В България също има позабравени с времето сортове, които днес могат да бъдат една чудесна нова реклама за нас и избите да започнат да правят по-интересни вина, заявяват организаторите в прессъобщение до медиите.

Интересни истории ще разкажат всички официални гости-дегустатори. Освен това събитието ще се състои в емблематична за Велико Търново сграда – Хан Хаджи Николи. Десетилетия наред тази историческа сграда беше оставена на произвола на съдбата, почти рухнала и обрасла с растителност. Преди години обаче американски милионер вижда сградата върху стара българска банктнота и решава, че иска да я притежава. Днес тя е модерен културен център с ресторант, галерия, винен магазин и лятна градина на самата Самоводска чаршия. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.