1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тонове негодна храна са засечени в складовете на БЧК

Тонове негодна храна са засечени в складовете на БЧК

Пакети с развален зрял фасул са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС

Тонове негодна храна са засечени в складовете на Българския червен кръст (БЧК), съобщи bTV.

От Агенцията по храните уточниха, че става въпрос за близо 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС. Те са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Храната е била в срок на годност до 2014 година, но е била пълна с червеи. При лабораторни тестове е доказано, че тя не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие".

"Недопустимо е толкова голямо количество. В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни", коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни. Обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите доставчици на хранителните продукти. От там уточниха още, че вторият транш на програмата се бави заради липса на всички количества пакети, които трябва да стигнат до хората в нужда.

БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 милиона лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.