Три мандри от Добричко ще правят млечни продукти само от мляко

Снимка:

Цех за преопаковане също ще работи само с продукти от чисто мляко

Три предприятия за производство на млечни продукти от Добричка област са заявили, че суровината, която ще използват в своето производство, ще бъде само мляко. Това съобщи д-р Розалина Брайкова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Мандрите, които ще правят млечни продукти само от мляко, са разположени в Добрич, с. Жегларци и в Кардам. Цех за преопаковане на млечни изделия, разположен в добричкия квартал „Рилци“, е подал заявление за опаковане на продукти, произведени само от мляко.

На практика това са всички млечни предприятия в Добричка област – три мандри и цех за преопаковане, разясни още д-р Брайкова. Те всички декларират, че ще използват за суровина в производството си мляко. Броят им е толкова малък поради масовото унищожение на кравекомплексите и овцефермите през последните десетилетия.  

От 1 януари влезе в сила наредбата, която забранява едновременното производство на продукти от мляко и растителни мазнини. Предприятията, които са заявили, че ще работят само със суровината мляко, ще бъдат инспектирани от БАБХ и при злоупотреба и нарушения ще бъдат санкционирани. Глобата за първо нарушение е 10 000 лева, а при второ ще се отнема разрешителното за работа.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.