1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Три мандри от Добричко ще правят млечни продукти само от мляко

Три мандри от Добричко ще правят млечни продукти само от мляко

Снимка:

Цех за преопаковане също ще работи само с продукти от чисто мляко

Три предприятия за производство на млечни продукти от Добричка област са заявили, че суровината, която ще използват в своето производство, ще бъде само мляко. Това съобщи д-р Розалина Брайкова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Мандрите, които ще правят млечни продукти само от мляко, са разположени в Добрич, с. Жегларци и в Кардам. Цех за преопаковане на млечни изделия, разположен в добричкия квартал „Рилци“, е подал заявление за опаковане на продукти, произведени само от мляко.

На практика това са всички млечни предприятия в Добричка област – три мандри и цех за преопаковане, разясни още д-р Брайкова. Те всички декларират, че ще използват за суровина в производството си мляко. Броят им е толкова малък поради масовото унищожение на кравекомплексите и овцефермите през последните десетилетия.  

От 1 януари влезе в сила наредбата, която забранява едновременното производство на продукти от мляко и растителни мазнини. Предприятията, които са заявили, че ще работят само със суровината мляко, ще бъдат инспектирани от БАБХ и при злоупотреба и нарушения ще бъдат санкционирани. Глобата за първо нарушение е 10 000 лева, а при второ ще се отнема разрешителното за работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.