Това са резултатите от проучване на Евробарометър, проведено тази година
За потребителите в Европейския съюз цената на храните днес е по-важна, отколкото преди няколко години. Така тя се превръща в основен фактор, влияещ върху покупките, следван от вкуса. Близо половината смятат, че безопасността на храните също е важна, а 41% от гражданите на Съюза приемат за даденост, че храната, която купуват, е безопасна.
Това са резултатите от проучване на Евробарометър, проведено тази година. Въз основа на интервюта с 27 000 души, то показва как европейците избират храна, тяхната осведоменост и опасения относно безопасността на храните и на кого се доверяват за информация по въпроса.
По думите на изпълнителния директор на Европейската агенция за безопасност на храните Бернхард Урл пандемията и войната в Украйна имат имат драматични последици и не е изненадващо, че за много европейци повишаването на разходите за живот засяга избора им на храна повече от преди.
През 2022 системата на ЕС за безопасност на храните, ЕФСА и подобните агенции в държавите членки навършват 20 години. Те бяха създадени през 2002 г., за да осигурят на безопасността на храните в Европа, засилена научна основа, хармонизирани правила и да стимулират сътрудничество в целия континент.
Резултатите от анкетата показват, че 7 от 10 европейци признават ролята на учените в гарантирането, че храната е безопасна, а 80% им се доверяват за информация относно безопасността на храните. Подобно високо – 66 на сто – е и доверието в националните и европейските институции.
Най-големите притеснения потребителите изпитват заради следи от пестициди, антибиотици, хормони или стероиди в хранителните продукти. Тези страхове се споделят от 40 на сто от анкетираните. Далеч по-малко – между 11,5% – са загрижени за болести по растенията и нови биотехнологии при производството на храната.