1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Турция е притеснена от износа на румънски агнета като български

Турция е притеснена от износа на румънски агнета като български

Създадена е комисия, която да провери известните случаи

Турция е притеснена от износа на румънски агнета като български, каза министърът на земеделието проф. Димитър Греков, по Би Ти Ви. Според него подмяната се прави, защото българските животни са с по-добри вкусови качества.

Агроминистърът уточни, че смяната на идентификационните номера на животните не е масова практика, но е създадена българско-турска комисия, която да провери известните случаи.

Министърът на земеделието каза, че животновъдите ще получат повече от 50% от дължимите им субсидии, но не е 70% от тях, каквито са исканията. Проф. Греков се ангажира допълнителните средства да бъдат дадени до края на ноември. Той отрече някога да е бил поеман ангажимент животновъдите да получат 70% от сумите.

Според председателя на съюза на животновъдите Пенка Христова те все още дават толеранс на управляващите заради усилията на земеделския министър, но не одобряват неадекватната реакция на премиера Пламен Орешарски, министър на финансите.

Греков не се съгласи с определението на Христова и обяви, че до момента не е имало премиер и финансов министър, отнасящи се толкова отговорно към земеделието. Той добави, че в понеделник ще има среща на животновъди с финансовия министър. "Отворени сме за решаване на проблема", обобщи министърът. Той каза още, че допълнителни средства ще се дадат на свиневъди и птицевъди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.