1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учебните заведения и детските градини във Враца масово се отказват от програмата „Училищен плод"

Учебните заведения и детските градини във Враца масово се отказват от програмата „Училищен плод"

Причината е финансова, според експерти

Учебните заведения и детските градини във Враца масово се отказват от програмата „Училищен плод", която се финансира от ЕС. Тя предвижда децата всеки ден да получават пресни плодове и зеленчуци. Кандидати тази година няма, въпреки че субсидията може да се ползва само за втория учебен срок, а периодът за подаване на документи е удължен, съобщава БНТ.

Заявките за програмата се приемат в Разплащателната агенция на Фонд „Земеделие", откъдето казаха, че процедурата по подаването на документи е максимално облекчена. Според експертите причината за масовия отказ е финансова.

През миналата учебна година в програмата „Училищен плод" са участвали 12 училища и всички детски градини във Враца с над 1200 деца. От общината коментираха, че изискванията на програмата са прекалено строги и на практика неизпълними. В тази ситуация включените в програмата училища издържали само 2 месеца и се отказали, а от детските градини отчитат, че заради уж безплатните пресни плодове бюджетът им е на червено с над 6 хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.