1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени изследваха съдържанието на фенолни съединения в бирата, произвеждана у нас

Учени изследваха съдържанието на фенолни съединения в бирата, произвеждана у нас

Интересът към подобни проучвания през последните години нараства

За първи път в България съвместен екип учени от Център по биология на храните, Софийския Университет и БАН проведоха изследване за съдържанието на фенолни съединения в популярни марки пиво, съобщават от Център по Биология на Храните. Изследователите са определили чрез високоефективната течна хроматография (HPLC - PDA) количеството на най-важните фенолни киселини в бирата, произвеждана от водещи български пивопроизводители. Интересът към подобни проучвания през последните години нараства, тъй като фенолните съединения са най-мощните антиоксиданти.

Проучването доказва за пореден път, че пивото е един от основните източници на лесно усвоими от организма феноли. За първи път са характеризирани количествата фенолни киселини, съдържащи се в осем от най-предпочитаните у нас марки бира, което е от съществено значение за бранша, консуматорите и специалистите по хранене и диетика. Най-често идентифицираните феноли в бирата са ваниловата, феруловата и 4-хидрооксифенилацетната киселина. По-рядко е установено наличието на пара-кумарова, кафеена, синапова, галова, канелена киселини и др. Най-важно значение за човека има феруловата киселина. Установени са съществени вариации по отношение на присъствието на различните феноли в отделните марки пиво. Например, минималното съдържание на ванилова киселина е 0.456 милиграма/литър, а максималното е десетократно по-високо - 4.356. Усреднено, повечето съединения се съдържат в диапазона около 1 мг/литър. Някои от фенолите, като ферулова и ванилова киселина, се откриват във всички брандове бира. Други вещества, например кафеената и синаповата, се срещат по-рядко. Различията са следствие на използваните суровини и технологии на производство.

Фенолните киселини са важни елементи на здравословния хранителен режим. В напитките те се намират в разтворено и стабилизирано състояние. Доказано е, че консумацията на продукти с високо съдържание и лесна усвояемост на феноли и полифеноли намалява значително риска от редица заболявания. След кафето и някои плодове и зеленчуци, пивото и вината притежават най-много фенолни съединения. Не на последно място количеството и биохимичния спектър на фенолните съединения са отговорни за стабилността на напитките - продукти на ферментацията.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.