1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени създадоха месо от растения

Учени създадоха месо от растения

Първият подобен продукт може да се появи на трапезите до една година

Вегетарианско месо - така може най-лесно да се опише последната алтернатива на месото, създадена от молекулярен биолог в Станфордския университет. Очаква се тя да бъде достъпна още в края на тази година - за тези, които не искат да чакат месото от лабораторна епруветка, което ще е много по-скъпо. Учените търсят нови и нови заместители на месото предвид нуждите на увеличаващото се човечество от храна, особено от месо.

Според изчисленията консумацията на месо ще се удвои до средата на века, напомня "Лайв сайънс". Първият подобен продукт, който може да се появи на трапезите до една година, пресъздава напълно вкуса, тъканта и хранителните качества на животинските продукти, пише vesti.bg.

Разполагаме с цял клас продукти, които нямат равни на себе си и просто не се отличават по никакъв начин от обикновеното месо, твърди биологът Патрик Браун. От пет години насам той се е посветил изцяло на амбицията да намери алтернатива на животновъдството, което определя като "неефективна технология на хиляди години" и "най-голямата екологична катастрофа".

Според него ако се отглеждат по-малко животни, ще се ограничи рискът от предаване на болести от тях върху хората, ще отпадне нуждата от земи за пасища, ще се спестят много растителни посеви, които иначе се дават за храна на животните вместо на нас, и т.н.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.