1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учените са близо до създаването на евтино и здравословно изкуствено месо

Учените са близо до създаването на евтино и здравословно изкуствено месо

За момента най-надеждният метод е разработен от холандски екип, спонсориран от правителството на държавата

Учените са близо до създаването на евтино, здравословно и вкусно изкуствено месо, съобщава британският вестник „The Guardian”, като се позовава на изявление на проф. Патрик Браун, молекулен биолог от Станфордския университет в щата Калифорния.

Въпреки че изкуственото месо не е нещо ново като идея, до момента то не е популярно, тъй като соевите продукти, лансирани като заместители за месото, нямат същия вкус и съдържание, а и са доста скъпи. Но според Патрик Браун е напълно възможно скоро да ядем вкусни, евтини и здравословни изкуствени пържоли, направени от синтетична животинска плът или извлечени от растителен материал.

Проф. Браун твърди, че главната му цел е да намали страданията на животните и човешкия отпечатък върху околната среда. Всяка секунда в света се избиват повече от 1 600 бозайници и птици за храна и още повече риби и ракообразни, пише вестникът. Биомасата на всичкия добитък на планетата надхвърля двойно тази на човечеството, а 30% от цялата суша на земята е заета от пасища.

До 2050 г. търсенето на месо ще се удвои, а замърсяването от обработката му ще бъде толкова сериозно, колкото това от всичките коли в света, взети заедно. Това са причините, поради които различни екипи от учени усилено търсят начин да създадат приемлив заместител, които ще ни позволи да не ставаме вегетарианци, отбелязва bTV.

За момента най-надеждният метод е разработен от холандски екип, спонсориран от правителството на държавата. Той включва използването на стволови клетки от крави, към които се добавят специфични ензими, превръщайки ги в местна тъкан. По този начин само от една крава могат да се произведат стотици тонове месо. Този процес все още е много скъп, но холандският екип е убеден, че до 25 години ще се чудим как изобщо сме яли „истинско” месо преди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.