1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Унищожават колбаси, внесени от Испания

Унищожават колбаси, внесени от Испания

Те са изследвани за наличие на бактерията Listeria monocytogenes

Унищожават колбаси от Испания, изследвани за наличие на бактерията Listeria monocytogenes. На 11 януари 2012 г. чрез Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF) в Министерството на земеделието и храните беше получена информация за наличие на Listeria monocytogenes в различни артикули нарязани колбаси с търговска марка „Tapas”, разпространени и на българския пазар. Българската агенция по безопасност на храните предприе незабавни действия и извърши проверки в търговската мрежа за установяване наличието на засегнатите партиди.

На 12 януари 2012 г. българският клон на търговската верига „Метро”, със съобщения на Интернет страницата си и на място в търговските обекти, уведоми своите клиенти, че предприема действия по изтегляне на вече закупените продукти. Изтеглянето от пазара на партидите се извършва под контрола на БАБХ и същите ще бъдат унищожени.

МЗХ, чрез Националната контактна точка по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи, Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните”, уведоми останалите държави членки и Европейската комисия за резултатите от направените проучвани и предприетите мерки в България.

Днес, чрез Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи, беше получена нотификация, с която Испания съобщи, че при извършените проверки на предприятието производител на засегнатите продукти, не са установени нарушения на системата за самоконтрол. При извършени анализи на упоменатите по-горе артикули не е установено наличието на Listeria monocytogenes. Не са установени причините, които да обяснят наличието на бактерията в колбасите.

Въпреки получените отрицателни резултати, предприятието производител, с цел защита на консуматорите, е разрешило на търговската верига да пристъпи към унищожаване на изтеглените от пазара продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.