1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Управляващите от ГЕРБ ще променят текстовете за ГМО в Закона за фуражите

Управляващите от ГЕРБ ще променят текстовете за ГМО в Закона за фуражите

Това съобщи сайтът на гражданско сдружение "Единство"

Управляващите от ГЕРБ ще променят Закона за фуражите през преходните и заключителните разпоредби на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи сайтът на гражданско сдружение "Единство".

Досегашният текст казваше, че данни за съдържанието на генно-модифицирани организми (ГМО) във фуражите трябва да се отбелязват в придружаващите документи и върху етикета. С новите промени тези данни ще бъдат представяни в придружаващите документи - за насипните фуражи, и на етикета - за пакетираните фуражи.

Промените бяха предложени и защитени от депутата на "Синята коалиция" Ваньо Шарков, който се срещна преди дни и с екипа на президента Росен Плевнелиев. Неотдавна държавният глава каза, че темата е сериозна и важна. "Не съм съгласен и не мога да приема, че не трябва да се посочва съдържанието на ГМО и модифицирани храни, когато става въпрос дори и за фуражи. В момента търсим решение", посочи тогава Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос дали ще упражни правото си на вето върху Закона за фуражите.

Законопроектът за ветеринарномедицинската дейност предстои да бъде гласуван от парламента на второ четене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.