1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Добричка област около 6 000 деца ще получават подпомагане по схемата "Училищен плод"

В Добричка област около 6 000 деца ще получават подпомагане по схемата "Училищен плод"

Разплащателната агенция финансира общо 40 доставки на година

Около 6 000 деца ще получават през тази учебна година подпомагане по схемата "Училищен плод" на ЕС в Добричка област, съобщи за Дарик Грациела Павлова от областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие". Доставки ще бъдат правени в 24 училища и 36 детски градини, между които всичките 17 в областния център, както и заведения в Балчик, Гурково, Оброчище, Пряспа, Кранево и други населени места. Плодове и зеленчуци ще бъдат раздавани освен в Добрич, и в училища в Тервел, Балчик, и селата Черна, Стожер и Кардам.

Схемата работи за втора поредна година и участващите са по-активни, коментира Павлова. Всички кандидатствали от Добричка област са одобрени, уточни тя. В първия етап са подали документи самостоятелно 4 училища и двама търговци с по 5 училища и единият от тях - за 17-те детски градини на Добрич. На втория етап са се явили общо 4 кандидата - 1 училище самостоятелно и 3 фирми, от които едната ще доставя на 7 училища, друга - на едно и третата - на 19 детски градини извън областния център.

Раздаването на няколко вида плодове и зеленчуци вече върви от 1 ноември и ще продължи до 31 май. Разплащателната агенция финансира общо 40 доставки на година, т.е. по около две седмично. Децата ще получават ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути или киви, както и домати, краставици или моркови - според сезона. Право на помощта имат учащите се в 3-та и подготвителна група на държавни, общински и частни детски градини и ученици от подготвителен до 4 клас в държавни, общински и частни училища.

Заявките за схемата "Училищен плод" се приемаха на два пъти тази година, информира още Грациела Павлова. Подалите документи на втория етап, ще получават финансиране само за втория учебен срок, уточни тя. Размерът на помощта на дете за 2011/2012 учебна година е 27.29 лева, а стойността на порцията - 0.68 лева без ДДС. Кандидати могат да бъдат учебните заведения, общините или еднолични търговци, юридически лица и одобрени организации на производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.