1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В още пет села в Ловешка област е установено наличие на афлатоксин в млякото

В още пет села в Ловешка област е установено наличие на афлатоксин в млякото

В Българската агенция по безопасност на храните е създаден Кризисен щаб

В още пет села в Ловешка област е установено наличие на афлатоксин в млякото, съобщават от областната администрация. От взетите за изследване 20 проби от сурово мляко от мандрите в областта и съседните млекосъбирателни пунктове вече са готови резултатите от 14.

Положителни са млечните проби в селата на община Ловеч - Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец, както и в "Екофер" - Априлци. Чисти от опасния токсин са пробите от Летница, Слатина, Хлевене, Дренов, Владиня, както и от продукцията на двама стопани от Радювене. Това е станало ясно на състоялото се вчера, 25 октомври, заседание на кризисния щаб.

Продължават мерките за контрол на движението на млякото и на млечните продукти в село Радювене и в мандрата в село Горан. В Българската агенция по безопасност на храните е създаден Кризисен щаб за ръководство за справянето с афлатоксина в община Ловеч. Предпазни мерки ще се вземат във всички населени места, където пробите са положителни, пише БТА.

Забраняват се пашата в стърнища с неизгорена царевица, както и изхранването на селскостопански животни с царевица, събрана след механизираното прибиране на реколтата.

Разпорежда се да се извърши дълбока оран в арендуваните земи, млякото, добито в населени места, където е открит афлатоксин, да се събира и съхранява в млекосъбирателните пунктове до унищожаването му в екарисаж, да се водят списъци на всички стопани, които предават мляко в пунктовете по дати - количество и подпис, да не се консумират суровини и продукти от животински произход, произведени в домашни условия, в това число и клане на животни, ако те са консумирали фураж със съмнителен произход.

Забранява се консумирането на черен дроб и бъбреци от отстреляни диви животни, както и да се оповести на председателите на ловните дружинки в областта за възможните опасности и предприетите мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.