1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Витамин D в млякото

Витамин D в млякото

Поради липсата на слънчеви лъчи във Великобритания обмислят вариант за добавяне на витамина в млякото

Прясното мляко в комбинация с витамин D подсилва здравината на костите, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания и рака. Витамин D има куп полезни действия, но се абсорбира от организма, само когато тялото е изложено на слънце, съобщи “Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Във Великобритания, по-голямата част от населението изпитва недостиг на слънчеви лъчи, а научните съветници на правителството в Лондон обмислят вариант, чрез който млякото, продавано в страната, да съдържа повече витамин D. Сред обсъжданите опции, може да се изброи “подобряване“ на прясното мляко, така, както вече беше направено в Канада. Витамин D е жизненоважен за абсорбирането на калция и може да предотврати редица болести като Алцхаймер. Д-р Ан Прентис, която е председател на британската правителствена комисия по храните, заяви, че правителството в Лондон се занимава с проблеми, свързани със здравето на британските граждани, а прясното мляко е едно от средствата, които може да се използват за тази цел. Според цитирания източник, учените са открили, че добавките, които съдържат витамин D, са също толкова ефективни, както медикаментите, използвани при лечението на рак на простатата. Липсата на витамин D, от друга страна, е свързано с повишен риск от развитието на рак, сърдечно-съдови болести или диабет. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.