1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. "Вкусът на Европа" или какво ще хапват в ЕС, очаквайки резултатите в изборната нощ

"Вкусът на Европа" или какво ще хапват в ЕС, очаквайки резултатите в изборната нощ

Снимка:

Шопската салата за момента води като най-популярна рецепта

От сарми със зелеви или лозови листа, през студена супа с цвекло или картофен хляб до спагети или шницел. Това са само част от рецептите в предложената от Европейския парламент инициатива "Вкусът на Европа", която приканва да организираме изборната нощ с приятели и вкусни манджи от всички държави членки на Европейския съюз. На първо място за момента по харесване сред всички 28 предложения пък е българската шопска салата.

"Изборната нощ е времето, когато най-накрая ще видите как сте повлияли на бъдещето на Европа, така че защо трябва да изкарвате такава нощ сами? Защо не домакинствате забавна изборна нощ за ЕС за приятелите и семейството, така че да можете да гледате и може би празнувате изборните резултати заедно?", питат от Европарламента.

И правят редица предложения за това как да забавлявате гостите си, а и за това с какво да ги нахраните. В специалната подстраница във Facebook има и 28 автентични рецепти от всяка една от държавите членки - гаспачо от Испания, картофки и риба от Великобритания, кюфтенца от Швеция, или за всекиго по нещо.

Всеки може да направи и своите предложения за ястия от страната си и да събира харесвания сред познатите си. За момента най-популярна от рецептите е българската шопска салата, следвана от литовската студена супа от цвекло и румънските сарми с листа от зеле.

Специалната страница дава възможност да създадете свое събитие, да каните гости и да споделяте помежду си кой какво ще донесе за хапване, така че да се получи истинска европейска вечер. Сред предложенията на Европарламента има още забавни игри, макет за кутия за пуканки, бележки за чашите, за да няма обърквания, държачи за салфетки с флаговете на държавите членки.

Когато дойде времето за съобщаването на първите резултати, можете да проследите на живо във видео на същата страница как се разпределят местата в новия Европейски парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.