1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Йордан Войнов: Предлагането на хранителни продукти по интернет е опасно

Йордан Войнов: Предлагането на хранителни продукти по интернет е опасно

Снимка:

Не препоръчвам да се пазарува храна онлайн, защото това крие голям риск за здравето, заяви директорът на БАБХ

"Изключително опасно е предлагането на хранителни продукти по интернет. За това решихме, че всеки, който иска да прави това трябва да има регистриран търговски обект, независимо дали това е склад или магазин, също така трябва да има специализиран транспорт. Не препоръчвам да се пазарува храна онлайн, защото това крие голям риск за здравето", това заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на БАБХ Йордан Войнов.

Допреди една година беше истински хаос на пазара за хранителните добавки. Режимът им на легализация бе изключително лесен. Имахме случаи на хванати ампули витамин С, а вътре имаше само вода, също така имаме заловени добавки, в които имаше почистваш препарат. Този търговец бе даден на прокурор. Вече има ред в този сектор и хората трябва да бъдат спокойни, заяви шефът на агенцията по храните.

Няма да има допълнителни такси за търговците, които ще влязат в електронния регистър на търговците, продаващи храни онлайн, заяви той. Войнов допълни, че БАБХ иска хората да се спокойни и затова се създава този електронен регистър.

Попитан дали намаляват опитите за продажба на некачествени храни по празниците, директорът на агенцията по храните заяви, че това е така и този факт много го радва. Мотото на БАБХ е "Сигурност всеки ден" и ние сме на терен и работим. Нерегламентираните места на продажба, пазарите и ресторантите са най-опасни, зави още Войнов.

Ако бъде хваната опасна храна с изтекъл срок на годност има възможност тя да бъде изтеглена от пазара и да не бъде внасяна, но по отношение на по-ниското качеството - това няма как да се случи.

Попитан дали се спазва стандарта "Стара планина", той заяви, че има около 70-80 търговци, които предлагат подобни продукти. Редовно пазарувам в търговската мрежа и трябва да заявя, че нашите продукти са доста по-качествени от вносните. БАБХ не контролира цените, правим съвместни проверки с колегите от НАП и Икономическа полиция, те си гледат финансовите документи, обясни д-р Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.