1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За 2012 г. родните пивовари са произвели около 5 милиона хектолитра бира

За 2012 г. родните пивовари са произвели около 5 милиона хектолитра бира

Снимка:

Миналата година българинът е изпил средно 73 литра

Миналата година българинът е изпил средно 73 литра, като по този показател се достигат нивата от 2008 година. Причините за това пивоварите виждат във вносните марки бира на достъпни цени, плодовите бирени миксове, както и ръстът на чуждестранните туристи в страната, информира Дарик радио. За 2012 година родните пивовари са произвели около 5 милиона хектолитра бира, генерирали са 163 милиона евро приходи за държавния бюджет и са допринесли за поддържането на близо 29 хиляди работни места.

В Европейския съюз пивоварният сектор генерира 53 милиарда евро данъчни приходи и поддържа 2 милиона работни места, стана ясно на годишната гала вечер на пивоварите на Европа. Секторът бележи и 4 на сто ръст в износа, формирайки приходи в размер на 3 милиарда евро в търговския баланс на Европейския съюз.

След известен период на спад, сега производството и обемът на потреблението в пивоварния сектор в Европа показват признаци на възстановяване и страните от Общността заемат второ място в света по производство на пиво. За 2012 година средната консумация на бира на човек в ЕС е 70 литра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.