1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забраняват захарта в плодовите сокове

Забраняват захарта в плодовите сокове

Забраната важи само за напитки, означени като сок

От утре, 28 април, се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар. 

Рестрикцията важи не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на европейската комисия, която беше одобрена през март 2012 г. Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете. В директивата беше определен срок за прилагане от 18 месеца от влизането й в сила.

Така забраната за поставянето на захар беше въведена на 28 октомври 2013 г. Съответно на 28 април изтича 18-месечният преходен период.

Това означава,че от сряда в търговската мрежа е забранена продажбата на сокове със захар.

"Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките", съобщава пред "Труд" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Важно уточнение е, че забраната важи само за напитки, означени като сок. Такива, които са наречени плодова напитка, еликсир и други подобни могат да съдържат захар и подсладители.

Добавянето на всякакви подсладители, като аспартам и други, е забранено от години. "В соковете от плодове и преди приемането на сегашната промяна, и след това не е разрешено влагане на подсладители. Така че нека потребителите да са спокойни", каза още Величкова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.