1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Заради сушата в САЩ се очертава нова световна криза с храните

Заради сушата в САЩ се очертава нова световна криза с храните

Броят на гладуващите по света надхвърля 1 милиард

Рекордните цени на зърнените храни в САЩ вече предизвикват сериозни страхове – и не без основание – за глобален ръст в цените на храните и напомнят силно на кризата от 2007-2008 г., когато размирици избухнаха в над 30 държави по цял свят с една-единствена причина – недостиг на храна.

Задава се нова световна криза с храните, пише "Файненшъл таймс" и посочва като конкретна причина най-сериозната и мащабна суша в САЩ от половин век насам, която предизвика рекордно високите цените на земеделскитe култури там. Опасенията са съвсем резонни, тъй като Щатите са с решаващо значение на световните пазари за хранителни стоки. САЩ са категорично най-големият износител на царевица (почти половината от световния износ), соя и пшеница (по-голямата част от продукцията им е за износ). Това е държавата, отговорна за един на всеки три тона зърнени култури, търгувани на световния пазар.

В края на миналата седмица цените на царевицата и соята, основни съставки в огромно количество продукти на пазара, надминаха пика си от 2007-2008 г. Цената на царевицата миналия четвъртък стигна рекордната цена от 8.16¾ долара за бушел (36 кг), соята също удари тавана с 17.17$. В същото това време метеорологичните прогнози са, че краят на сушата няма да е скоро. Цената на пшеницата все още не е достигнала рекордни нива, но се е покачила вече с 50% за пет седмици.

Ричард Волп – икономически изследовател към Министерството на земеделието на САЩ, прогнозира, че това покачване ще окаже директен ефект върху цените на телешкото, свинското, пилешкото месо и млечните продукти.

За повишението на цената на царевицата "спомогна" и изказване на секретаря по земеделието на Щатите от средата на миналата седмица, когато той обясни, цитиран от британския вестник "Гардиън", че ситуацията не е толкова лоша, при положение че не е предизвикала намаляване на правителствените квоти за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица и е фактор цените да са високи.

Целия материал за рекордните цени на зърнените храни в САЩ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.