1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 10 страни от ЕС плащат по-рано на фермерите

10 страни от ЕС плащат по-рано на фермерите

България не е сред тях

10 страни от ЕС получиха „зелена светлина" от Европейската комисия да започнат по-рано преките плащания към земеделските стопани. Това ще стане от 16 октомври, а не от 1 декември, каквато е процедурата, съобщиха от Европейската комисия.

Белгия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Румъния и Испания ще могат да отпускат на фермерите си до 50 % от субсидиите. Решението е мотивирано с финансовата криза, намалелите приходи и по-трудните условия за получаване на кредит. Друг фактор са и лошите климатични условия.

Миналата година на държавите от ЕС бе дадено същото право. Сред тях бе и България, но не можа да се възползва, тъй като не беше спазила ангажимента си за обновяване на ортофотокартата, на която се очертават обработваемите площи и на тази база фермерите, заявили директни субсидии, получават плащанията.

Тази година българските селски стопани отново няма да могат да получат по-рано субсидиите си, тъй като държавата е в нарушение на изискването за ежегодно обновяване на 20 на сто от дигиталната земеделска карта, обясниха от Министерството на земеделието и храните. Самолетното заснемане на 60 процента от територията на страната, за да се навакса изоставането от 2007 г., започна в началото на септември, след като бе проведена обществена поръчка за изпълнител на обновяването на картата. Вкарването на новите данни ще е факт едва в началото на 2011 г.

Затова и страната ни не е внесла искане в Европейската комисия за авансовите плащания, казаха от агроведомството по повод изявлението на пресслужбата на дирекция "Земеделие" на ЕК.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.