1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 362 животновъди договарят втори транш за хуманно отношение към свине и птици

362 животновъди договарят втори транш за хуманно отношение към свине и птици

Общата стойност на всички анекси е близо 5 млн. лева

Общо 362 животновъди започнаха подписването на анекси с ДФ „Земеделие“ по схемата за хуманно отношение към свине и птици. От тях 270 са допълнителните споразумения с птицевъдите, а 92 - със свиневъдите. Общата стойност на всички анекси е близо 5 млн. лева. Средствата ще се предоставят като втори транш по схемите за земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине и птици. Финансовата помощ се изчислява на база брой животни, за който стопаните са получили субсидии по първия транш.

Документи за сключване на анекси към договорите и за получаване на втория транш от помощта се подаваха от 14 до 31 юли 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. За 2014 г. договори и анекси се сключваха между 30 април и 15 май 2014 г. Тогава беше изплатен и първият транш от финансовата помощ за хуманно отношение към свине и птици, в размер на близо 40 млн. лева.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. За хуманното отношение към птиците трябва да е осигурена питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.