1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 4 събития предстоят в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

4 събития предстоят в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

Програмата стартира с неформална среща на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС

Предстои най-интензивната на събития седмица в сектор Земеделие. Събитията са на най-високо ниво и са в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

От 3 до 5 юни в България ще се проведе Неформална среща на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС с участието на Еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Неформално заседание на министрите е  предвидено в зала 3 на НДК в град София на 5 юни 2018 г. от 10:00 часа. Заседанието ще се води от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

На 5 юни, след обяд и на 6 юни срещите на високо ниво продължават и по време на 4-тата годишна конференция за финансовите инструменти в рамките на Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони (ЕФЗРСР). Срещата ще се проведе в хотел „Хилтън” в град София и на нея участие ще вземе еврокомисар Фил Хоган, както и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Поканен за участие е и Премиерът на Република България г-н Бойко Борисов.

В програма са включени и изказвания на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка и на Главния изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд.

На 6 и 7 юни в Хотел „Балкан” (бивш „Шератон”) в град София ще се проведе Конференция на високо равнище за Риболова и аквакултурите в Черно море. Съорганизатори на срещата са Генералната комисия по рибарство за Средиземно море в рамките на Световната организация по храни и земеделие ФАО към ООН, която има правомощия и по отношение на Черно море и Министерство на земеделието, храните и горите на Република България. Участие ще вземе и Еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Поканени за участие са и министри и заместник-министри на земеделието от страните в Черноморския района, в това число и на страни извън ЕС.

На 6-ти юни ще се проведе Техническа среща на експертно ниво, а на 7-ми юни от 12:00 часа е предвидено подписване на съвместна декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов (ННН). С нея страните от черноморския район, които ще подпишат декларацията, ще потвърдят своята готовност за съвместни усилия за подобряване на контрола в Черно море и по-надеждно запазване на неговите природни ресурси.

На 6 и 7 юни в хотел „Маринела” от 9:00 ще се проведе и заседание на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните EFSA. Участие във форума ще вземе заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.