1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 40 стратегии на МИГ са одобрени при първия прием по подхода Водено от общностите местно развитие

40 стратегии на МИГ са одобрени при първия прием по подхода Водено от общностите местно развитие

Нов момент при финансирането е и многосекторният подход

40 стратегии на Местни инициативни групи са одобрени при първия прием по подхода Водено от общностите местно развитие. 21 от тях са с еднофондово финансиране, 19 – с многофондово. Договорите с МИГ-овете ще бъдат подписани до края на месец октомври.

Нов момент при финансирането на МИГ-овете е и многосекторният подход. Ресурсът по Първата покана към Местните инициативни групи само от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони е в размер на 150 млн. лева. Около 26 млн. са средствата по оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, около 25 млн. - по „Човешки ресурси“ и около 3 милиона – по „Околна среда“.

Една от успешно работещите Местни инициативни групи у нас и сред 40-те с одобрени стратегии, е МИГ- Ардино. Тя вече включва още една община – Джебел. Фокус в местната стратегия на Ардино и Джебел е поставен върху младите хора, като възрастовата граница за кандидатите е вдигната на 40 години. Повече точки ще се дават и на устойчиви проекти, както и на такива, свързани с иновациите, каза още Изет Шабан, изпълнителен директор на Местната инициативна група Ардино-Джебел.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.