1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 5 пилотни проекта за уедряване на поземлени имоти представи Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

5 пилотни проекта за уедряване на поземлени имоти представи Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Средната големина на парцелите е нараснала от 5 на около 15 декара

5 пилотни проекта за уедряване на поземлени имоти представи Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. След комасацията броят на парцелите в землищата е намалял три пъти, а средната големина на парцелите е нараснала от 5 на около 15 декара.

"Безспорно, основният проблем пред създаването на интензивни земеделски стопанства, е разпокъсаността на земеделската земя, каза министър Десислава Танева. По думите й, целият земеделски фонд в страната е 65 млн. декара, но само 45 млн. са земя със земеделско предназначение. Собствениците са повече от 2,4  млн., а 66% от парцелите са частни. Членството на страната ни в ЕС има е имало благоприятно въздействие.

Комасацията в България ще бъде само доброволна, каза още министър Десислава Танева и обеща, че в началото на 2016 година, ръководният екип в министерството ще представи за обществено обсъждане новото поземлено законодателство.

Автор: Ангел Трайков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.