1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 5,5 млрд. евро за германското земеделие

5,5 млрд. евро за германското земеделие

100 милиона евро от федералния бюджет са предвидени за предпазни мерки срещу наводнения

Близо 5,5 милиарда евро са предвидени за земеделското министерство в Германия през 2016 г. Това стана ясно при представянето на федералния проектобюджет в Берлин. Основни акценти на агроведомството са развитието на селските райони и превенцията и защитата от наводнения.

През 2016 година стопаните в Германия ще могат да ползват помощи в размер на 15 милиона евро, за да подобрят енергийната ефективност на производствата си. С парите ще се съфинансират както консултации, така и енергоспестяващи инвестиции. За 2017-та и 2018 година за тази цел ще бъдат отпуснати по 25 милиона.

Сигурността на храните, защитата на животните и поощряването на здравословното хранене са други теми, на които земеделското министерство обръща засилено внимание. За тези сфери за заделени близо 566 милиона евро.

Най-голямата сума – 3,7 милиарда – е предвидена за подкрепа на самостоятелна агросоциална осигурителна система. Тя трябва да омекоти структурните промени в земеделието, характеризирани най-вече от застаряването на фермерите.

Догодина за предпазни мерки срещу наводнения ще бъдат похарчени 100 милиона евро от федералния бюджет, поясни министърът на земеделието Кристиян Шмит. Към тях се добавят 66 милиона, предоставени от провинциалните правителства. С тези средства ще се изместват диги, за да има повече пространство, където реките, особено в горните си течения, да се разливат, преди да причинят по-големи щети в населените райони. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.