1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 725 млн. лева са преведени от ДФЗ по сметките на земеделските стопани

725 млн. лева са преведени от ДФЗ по сметките на земеделските стопани

Снимка:

Оторизацията на средствата е извършена по текущите данни за допустимите за подпомагане площи

Държавен фонд „Земеделие” преведе 725 млн. лева по сметките на земеделските стопани. С желание да е максимално полезен и в стриктно изпълнение на поетите ангажименти към тях, ДФЗ вече изплати субсидиите на 86 199 кандидати по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и на 67 280 кандидати по схемата за национални доплащания (НДП) за кампания 2011.

Това представлява 98.2% от подадените заявления по СЕПП и НДП. Със сключеното в края на септември миналата година споразумение за обща рамка в областта на селското стопанство у нас, фондът пое ангажимент за изплащането на поне 90% от заявленията по двете схеми в срок до 31 януари 2012 г.

СЕПП и Националните доплащания са основният механизъм за субсидиране на доходите в земеделието в България. От особено значение е фактът, че преводът на финансовата помощ се извършва преди старта на активните дейности в земеделските стопанства, което ще улесни фермерите при планиране на разходите им за обработка на земеделските площи.

Размерът на изплатените субсидиите е съответно 645 млн. лв. по СЕПП и 80 млн. лв. по схемата за национални доплащания. Единичен транш в такъв размер се извършва за първи път от началото на директните плащания в България.

Оторизацията на средствата е извършена по текущите данни за допустимите за подпомагане площи. След приключване на обработката на подадените възражения в рамките на обявената процедура, МЗХ ще предостави актуализирана информация, която ще стане основа за извършване на допълнителни оторизации по подадените заявления. След обявяване на новите данни, ще бъдат оторизирани и площите, за които са установени застъпвания през 2011 и за които кандидатите са предоставили документи за правно основание за ползване на земеделските земи.

От 30 януари 2012 г. в системата за актуална справка на страницата на фонда – www.dfz.bg, кандидатите за директни плащания за площ ще могат да проверят точния размер на оторизираните суми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.