1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 80 милиона и 700 хиляди говеда са отглеждали през юни тази година фермерите в 13-те европейски държави с най-голямо поголовие

80 милиона и 700 хиляди говеда са отглеждали през юни тази година фермерите в 13-те европейски държави с най-голямо поголовие

Намаляването на стадата доведе до по-голямо предлагане на говеждо месо на пазара на ЕС

80 милиона и 700 хиляди говеда са отглеждали през юни тази година фермерите в 13-те европейски държави с най-голямо поголовие. Данните на Евростат показват, че в тези страни са концентрирани 90 процента от едрия рогат добитък в Европейския съюз, а разликата спрямо миналата година е минус 850 хиляди животни.

Най-осезаем е спадът при младите животни под 1 година, чийто брой е намалял с половин милион или 2 процента. Повече от половината от тези животни се угояват за месо. При по-възрастните мъжки телета спад няма, за сметка на това с 223 хиляди е намалял броят на юниците между 1 и 2 годишна възраст. От тях в европейските обори през лятото е имало малко над 11 милиона.

При отрасналите крави е отчетен минус от 186 хиляди до около 32 милиона животни. С 20 милиона числеността на млечните крави остава стабилна, докато при кравите-майки има намаление с процент и половина до 11 милиона.

Намаляването на стадата през първото полугодие на 2018-та доведе до по-голямо предлагане на говеждо месо на пазара на Европейския съюз. По данни на Европейската комисия през първите 6 месеца на годината са заклани над 13 милиона животни, което е с 1,4 на сто повече, отколкото за същия период на 2017-та. В резултат количеството месо се е увеличило с почти 2 процента до близо 4 милиона тона.

В своята краткосрочна прогноза за оставащите до края на годината месеци Европейската комисия очаква увеличение на производството на говеждо месо с половин процент до близо 8 милиона тона. Заради намаленото поголовие догодина тази цифра най-вероятно ще остане недостижима, коментират експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.