1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 82.2 млн. евро от новата ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат насочени към дребните фермери

82.2 млн. евро от новата ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат насочени към дребните фермери

Таванът за всеки един проект е 15 хил. лв.

82.2 милиона евро от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.) ще бъдат насочени към дребните фермери. По специално създадена подпрограма за парите ще могат да кандидатстват малки стопанства, които произвеждат продукция за между 2 и 8 хиляди евро и обработват до 10 хектара (100 декара) земеделска земя. Първият вариант на ПРСР бе представен вчера, 13 февруари, от министъра на земеделието и храните Димитър Греков и от зам.-министър Явор Гечев.

Според критериите, които са заложени в новата подпрограма, по нея ще могат да кандидатстват 85 770 малки стопанства. Това са 23% от фермите у нас. Като цяло малките стопанства в България са около 250 хил. Таванът за всеки един проект е 15 хил. лв. Това значи, че ако повечето от стопаните кандидатстват за максималния размер на помощта, подпрограмата ще стигне за 6-7% от допустимите кандидати, пише "Сега".

Според Явор Гечев целта на новата мярка е дребните фермери да получат допълнителни възможности. Те ще могат да кондидатстват и по мерките на основната програма. "Едно от големите оплаквания на малките производители беше, че трябва да се конкурират с големите производители", обясни още той. От министерството предвиждат кандидатстването да е много лесно - с проект от едва няколко листа.

Акценти в новата ПРСР ще бъдат осигуряването на поливна вода за всички земеделски производители, подпомагането на малките ферми и на биопроизводството, каза министър Греков. Ще се наблегне и на преработката. Анализи на министерството сочели, че в момента има недостиг на суровини, а в същото време не е достатъчно развита и преработвателната промишленост. Необходимите инвестиции в земеделските стопанства и преработвателния сектор са заложени в мярката "Инвестиции в материални активи". В нея отива най-голям процент от бюджета на цялата програма - 27%, или над 753 млн. евро. По тази мярка може да се закупува техника, да се модернизират стопанства, да се инвестира в инфраструктура - например напоителни съоръжения. Мярката е ориентирана към отделни земеделски производители, към групи производители, но също и към предприятия от преработвателния сектор.

Друг приоритет в програмата са общините. Бюджетът на мярката за общините "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" е над 630 млн. евро. От министерството обясниха, че общо 231 общини ще могат да кандидатстват за финансиране от нея. "Това е единствената възможност на малките общини да поддържат някакъв стандарт на живот", поясни Явор Гечев. По негови думи най-много пари в общините ще влязат за пътища, водопроводи за питейна вода и канализация. Общият размер на новата ПРСР е 2.3 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.