1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 94 хил. земеделски стопани ще получат 103 млн. лв за застъпени площи

94 хил. земеделски стопани ще получат 103 млн. лв за застъпени площи

Средствата са за Схемата за единно плащане на площ за кампания 2014

До края на деня Държавен фонд „Земеделие“ ще нареди по сметките на близо 94 хил. земеделски стопани 103 млн.лв. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на посещението си град Каварна. Средствата са за застъпени площи по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2014. Министър Танева уточни, че до края на месец май ще бъдат изплатени и сумите за застъпени площи по мерки 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони”, 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“  и 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

„За застъпените площи по преразпределителното плащане средствата се очаква средствата да бъдат изплатени до средата на месец юни“, информира още министърът. Тя посочи, че за всеки от земеделските производители, които са кандидатсвали по СЕПП ще има доизчисления за плащане около 1,60 лв. на декар.

Министър Танева коментира и възможността за удължаване на срока на кампанията за директни плащания 2015 година, като поясни, че до края на днешния ден Министерството очаква предложенията от браншовите организации в страната и в понеделник ще бъде обявено дали и с колко ще бъде удължен срокът.

До момента по кампанията за страната са подадени над 98 000 заявления по всички схеми и мерки за директни плащания. По СЕПП заявленията са 46 811, а заявената площ е 3,08 млн. ха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.