1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Административно-наказателни мерки срещу депото за неопасни отпадъци край Ямбол

Административно-наказателни мерки срещу депото за неопасни отпадъци край Ямбол

Санкциите се предприемат след поредната проверка на депото

Административно-наказателни мерки пoдготвя Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора за констатирани нарушения в депото за неопасни отпадъци край Ямбол. Мерките се предприемат след поредната проверка на депото, предизвикана заради измирането на близо тон риба в един от близките водоеми в началото на март.

Експертите от РИОСВ констатират, че формираните инфилтратни води от депото се отвеждат в ретензионен басейн, а за недопускане на преливане, операторът извозва инфилтрата в изсушителните полета на пречиствателната станция на една от производствените фирми край града. От екосдружение ДЕН, които години наред водят съдебни дела срещу изграждането на регионалното депо, смятат, че това е поредното сериозно нарушение на комплексното разрешително.

Проверен е и операторът на депото. След преглед на наличните документи е установено нарушение на екологичната нормативната база и ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, се твърди в становището на РИОСВ. На оператора „Регионално депо Ямбол“ е дадено предписание за представяне на всички документи, свързани с предаването, транспортирането и съхранението на инфилтратните води.

Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите ще продължат да осъществяват текущ и оперативен контрол на Регионалното депо край Ямбол за спазването на екологичното законодателство.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.