1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрните министри настояват за по-малко бюрокрация

Аграрните министри настояват за по-малко бюрокрация

Моделът на бъдещите реформи е прекалено сложен

есъгласие с предложенията на Европейската комисия за опростяване на Общата селскостопанска политика изразиха редица земеделски министри по време на Аграрния съвет в Люксембург. Моделът на бъдещите реформи е прекалено сложен, заради което те настояха за подходящи инструменти, които да помогнат за спазването на екологичните изисквания.

"Новата структура на Общата селскостопанска политика, съдържаща екологични схеми при първия стълб и мерките за опазване на околната среда, залегнали във втория, не бива да води до по-голяма бюрокрация за фермерите", изрази австрийският министър на земеделието Елизабет Кьостингер опасенията на своите колеги.

По време на дискусиите от Словакия се оплакаха, че Европейската комисия смята да прехвърли повече отговорности на националните правителства, без обаче да е дефинирала точно нововъведената гъвкавост. Нямало и яснота относно проверките и евентуалните наказания при исканите от Брюксел ежегодни стратегии на страните-членки. Всяка държава трябва да може самостоятелно да решава как да харчи европейските субсидии, за да изпълни изискванията за екология, настояват от Братислава.

Балтийските и източноевропейските страни се изказаха против съкращаването на бюджета за селско стопанство и поискаха опростяване на процедурите. Естония е за запазване на сегашния размер на субсидиите и за изравняване на плащанията между източните и западните държави.

Петре Деа, агроминистър в северната ни съседка подчерта колко е важно бюджетът да се запази в сегашния му вид. "В центъра на вниманието трябва да застане фермерът, новите отговорности не бива да се превръщат в бреме за селското стопанство", каза румънският министър. В началото на 2019 година страната му поема за 6 месеца европредседателството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.