1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агрион започна да отпуска кредити

Агрион започна да отпуска кредити

Фирмата осигурява средства за финансиране на инвестиции, оборотни разходи и лизинг в агросектора при бърза и лесна процедура

Нови възможности за финансиране на проекти в земеделието започна да предлага българската компания Агрион. След като се наложи като в лидер в купуването и управлението на земя, вече има регистрация в БНБ като небанкова финансова институция и отпуска кредити. Те са свързани както с дългосрочни инвестиционни цели, така и за покриване на оборотна нужда от пари или лизинг на земя. „Наблюденията ни за пазара показват, че именно земеделският сектор ще бъде сред най-активните в търсенето на средства като най-често сумите са над 10 000 лв.”, посочиха от Агрион. 

За обезпечение се приема земеделската земя като отпуснатото финансиране може да достигне до 80% от пазарната й стойност. Компанията е разработила специална улеснена процедура по кандидатстване с много по-малко документи спрямо останалите финансови институции. Не се изискват такси за кандидатстване или одобрение, нито други комисионни.

„Това намалява риска за кредитополучателя да направи разходи, а в крайна сметка да не е одобрен. На практика той не дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране”, разказаха  експертите по поземлени отношения. Няма нужда и от детайлен финансов план, анализ, дълги справки или отлична кредитна история. Агрион разчита и на експресната си оценка на обезпечението, което още повече ускорява процеса по кандидатстване и усвояване на средствата. Не са необходими съдлъжници, поръчители и гаранти, нито допълните обезпечения като апартаменти, къщи или друго имущество, освен земята. 

Агрион е сред най-бързоразвиващите се и динамични компании в сектора за управление на земеделска земя. През 2014 г. откри официално верига от офиси в цялата страна като към момента тя включва 25 търговски точки. През 2015 г. 98 % от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва.

„Често фирмите трябва да се борят с бавна и тромава процедура, затъват в документация и докато чакат поредното становище, пропускат възможности за милиони. Затова решихме, че е време, а и имаме административния, ресурсен и експертен капацитет да разширим услугите си с кредитиране. То е разработено точно според нуждите и особеностите на земеделския бизнес”, казват от Агрион.

Кредитните продукти на компанията вече се предлагат в офисите й в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.