Агроминистерството публикува наредба за обществено обсъждане

Снимка:

Основен приоритет в новата ОСП е развитието на фамилното фермерство

На 14  февруари 2014 г. МЗХ публикува на интернет страницата си Проект на Наредба за изменение на Наредба №2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. С това се слага началото на обществено обсъждане за реда и начина на подпомагане на земеделските производители на площ през 2014 г.

Всички заинтересовани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по новостите в директните плащания за следващия програмен период. Новите моменти са структурирани в следните групи: екологични плащания, активни фермери, млади фермери, малки стопанства и преразпределително плащане.

Една от основните промени в Регламента за директните плащания на площ по новата Обща селскостопанска политика е въвеждането на т.нар. „преразпределително плащане”. В резултат на прилагането на старата система на плащане на площ се получи несправедливо разпределение на подпомагането, а именно: свръхсубсидиране на земеделски стопанства, обработващи големи площи и недофинансиране на уязвими стопанства, обработващи малки площи в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство.

Основен приоритет в новата Обща селскостопанска политика е развитието на фамилното фермерство. Такъв е и приоритета на Правителството и на Министерството на земеделието и храните за специално подпомагане на малките и средни стопанства. За да има по-справедливо разпределение на европейските субсидии и за да се намалят различията в подпомагането между отделните сектори в земеделието, МЗХ ще приеме мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема. В резултат на това се предвижда малките и средни стопанства, с площ до 300 декара да получават по-високо ниво на подпомагане от средното. Стопанствата с площ над 10 000 декара ще получават по-малко подпомагане от средното. Конкретните стойности и параметри ще бъдат уточнени по време на обществено обсъждане.

Припомняме ви, че вчера, 20 февруари, АЗПБ в прессъобщение до медиите заяви, че спешно изготвя анализ за това каква и за кои от фермерите ще е ползата от „преразпределителните плащания” от директните плащания за 2014 г. Документът ще бъде готов до две седмици и предоставен на обществеността и Министерство на земеделието и храните. Целта на анализа е да подпомогне експертите при аргументацията им за избор на този вид плащания.

Вижте документа в прикачения файл...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.