1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от ЕК, коментира министър Кирил Вътев

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от ЕК, коментира министър Кирил Вътев

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия . Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. „Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Щe им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.