1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ако влезе в ЕС, Украйна ще поведе в аграрния бюджет

Ако влезе в ЕС, Украйна ще поведе в аграрния бюджет

Страната ще стане най-големият получател на европейски субсидии за селското стопанство, показват неофициални изчисления на Европейската комисия

В Брюксел вече се съставят конкретни планове за приемането на Украйна в Европейския съюз. Ако страната стане член, аграрната политика ще претърпи много сериозна промяна. 
 
След приемането си Украйна отведнъж ще стане най-големият получател на европейски субсидии за селското стопанство, показват неофициални изчисления на Европейската комисия. В рамките на 7 години страната би могла да очаква около 97 милиарда евро само за този сектор, а това са около 25 процента от бюджета на Общата селскостопанска политика за настоящия 7-годишен период. До момента със 17 на сто Франция е най-големият бенефициер. 
 
Кубота НПВУ
 
Сметките показват, че включването на Украйна може да последва след обширни реформи на европейската аграрна и кохезионна политика. Защото Украйна ще бъде страната с най-голяма селскостопанска площ – около 41 милиона хектара - и с огромни реколти, а това ще взриви бюджета на ОСП в сегашния й вид. Неофициалните изчисления показват, че сумите за всички политически области, които Европейският съюз ще трябва да задели за Украйна, могат да достигнат общо 186 милиарда евро за седемгодишен период.
 
Политическите анализатори в Брюксел очакват, че Комисията през декември ще вземе решение за започване на формални преговори за присъединяване. В средата на последния месец на годината ще има среща на върха, на която това може да се случи.
Според Урсула фон дер Лайен Киев вече отбелязва голям напредък в подготовката си за членство. В своята реч за състоянието на Съюза тя обяви, че Комисията ще започне проверки в някои политически сектори, преди да започне преговори.
Един от проблемите при евентуални преговори ще бъде украинският износ на аграрна продукция, както показва напрежението между Киев и съседните държави. Фермерите в тези страни, както и в останалата част от Съюза и сега се притесняват от тези доставки, страхувайки се, че те свалят цените на тяхното производство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.